Kategoriat
Lakkoposti

Työajan lyhentäminen – ay-liikkeen ja ilmastoliikkeen yhteinen tavoite?

Järjestämme 6.10.2021 klo 17 – 19 webinaarin työajan lyhentämisestä. Lyhyempi työaika on yksi mahdollinen tavoite, jossa työntekijöiden ja ilmastoliikkeen intressit kohtaavat.

Aika: 6.10.2021 klo 17:00 – 19:00
Alusta: Jitsi
Linkki tapahtumaan: https://meet.jit.si/Webinaari_6.10.2021

Vuonna 2021 ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat yllättäneet monet sellaiset tahot, jotka eivät aiemmin ole olleet täysin selvillä elämää ylläpitävän ilmastojärjestelmän muutosten vakavuudesta.

Ammattiliitot kuuluvat toimijoihin, joilla jo vuosien ajan on ollut ilmastokriisin torjunta ja siihen sopeutuminen asialistallaan. Liitot ovat julkaisseet suosituksia ja kannanottoja ja alkaneet toteuttaa kestävämpiä käytäntöjä esimerkiksi kierrätyksen ym. kautta.

Ilmastonmuutoksen kiihtyessä voimistuu kuitenkin tarve paljon aiempaa ripeämmille ja vaikuttavammille ilmastotoimille. Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei Marinin hallitus ole saattamassa Suomen ilmastotoimia läheskään riittävälle tasolle, ainakaan ilman voimakasta painetta kansalaisyhteiskunnan suunnalta. Tulevien hallitusten osalta paineen nostattamisen tarve tulee olemaan vieläkin kriittisempi.

Ammattiyhdistysliike on historiansa aikana kyennyt joukkovoimallaan saamaan aikaan valtavia yhteiskunnallisia parannuksia, ja sillä voi olla mittaamattoman arvokas rooli myös ilmastokriisin torjunnassa. Yhteistä ay-liikkeen perinteisille kamppailuille ja nykyiselle ilmasto- ja luontotuholle on se, ettei niiden voittamisessa ole mahdollista laskea markkinalogiikan tai elinkeinoelämän toimijoiden hyväntahtoisuuden varaan.

Järjestämme 6.10.2021 klo 17 – 19 webinaarin työajan lyhentämisestä. Lyhyempi työaika on yksi mahdollinen tavoite, jossa työntekijöiden ja ilmastoliikkeen intressit kohtaavat.

Työajan lyhentämistä on viime vuosina kokeiltu onnistuneesti useissa maissa ja kokeilujen myötä aihe on Suomessakin noussut jälleen julkiseen keskusteluun. Kalevi Sorsa -säätiön julkaisussa ”Työajan lyhentämisen ekologiset vaikutukset” (2020) työajan lyhentämiselle voi nähdä on kaksi ympäristöä hyödyttävää vaikutusmekanismia:

1) mittakaavavaikutuksen eli henkilökohtaisen tai kansantalouden kokoon kohdistuvan vaikutuksen: mitä vähemmän teemme töitä ja pyöritämme taloudellista aktiviteettia, sitä vähemmän vahingoitamme ympäristöä, sekä
2) laadullisen, elämäntapojen ja kulutuksen sisältöä muokkaavan vaikutuksen: kun työaika lyhenee ja vapaa-­aika pitenee, se muokkaa käyttäytymistä ja kulutustottumuksia pääsääntöisesti ympäristöä vähemmän kuormittavaan suuntaan.

Webinaarin keskustelua alustavat hankevastaava Samuli Sinisalo (Kalevi Sorsa säätiö), tutkija Lauri Lahikainen (Tampereen yliopisto), vanhempi yliopistonlehtori Mikko Jalas (Aalto yliopisto) ja Kasper Nurmi (Ilmastolakko), minkä jälkeen kuullaan kommenttipuheenvuorot STTK:n puheenjohtaja Antti Palolalta, Akavan Erityisalojen ilmastoryhmän puheenjohtaja Sonja Peschkowlta sekä JHL:n erityisasiantuntija Anna Korpikoskelta. Kommenttipuheenvuorojen jälkeen on aikaa vielä kysymyksille ja yhteiselle keskustelulle. Webinaarin juontaa Fridays for Futuren Maija Li Raudaskoski.